mei 24, 2017

Expositie “Uit de families Kruysen en ‘andere’ Slager”

Schilders uit twee families: Kruysen en ‘andere’ Slager

Van 3 juni tot en met 27 augustus 2017

Cees van Kerkoerle

Antoon Kruysen: Zigeunerleven

Maria Kruysen

Deze zomer heeft het museum een bijzondere dubbeltentoonstelling van twee schilderfamilies. De eerste is de Brabantse expressionistenfamilie Kruysen, een familie met een schilderende vader en twee kinderen. Hun werken kenmerken zich door een onstuimige aard en uitbundig kleurgebruik.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Kruysenhuis in Oirschot, de vaste standplaats van de schilderijen en overige kunstwerken van deze familie.

Van hen is Jan Kruysen (Liempde 1874 ‐ Eindhoven 1938) de bekendste. Hij was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een toonaangevende exponent van de Brabantse schilderkunst.

Zijn zoon Antoon (Boxtel 1898 ‐ Chartres 1977) genoot internationaal, vooral in Frankrijk, aanzien en was eveneens een markant mens en schilder.

Dochter Maria (Boxtel 1899 ‐ Veghel 1988) was autodidact, evenals haar vader. Zij begon pas op latere leeftijd met schilderen en wist daarin hetzelfde eigenzinnige talent naar voren te brengen als haar vader en haar broer.

De familie kent nog meer kunstenaars: de (in 2000 overleden) internationaal befaamde bariton Bernard en diens zoon, beeldend kunstenaar van driedimensionaal werk André.

Slager ontmoet Slager

De tweede familie is een hedendaagse familie Slager: Het zijn geen bloedverwanten van de naamgevers van museum Slager. Ze zijn met hun werken ‘te gast’ bij hun naamgenoten, en het is ook een familie met meerdere schilders: twee zussen, een broer, een schoonzus. Ze kregen een eerste stimulans van hun tekendocent op het Haagse Dalton Lyceum. Hun teken- en schilderkwaliteiten ontwikkelden zij daarna verder. Willeke (1947) schildert vanuit haar Oirschotse atelier portretten, landschappen en dieren. Zus Else Clara (1943) geeft de voorkeur aan aquarelleren van alledaagse dingen. Broer Gunther (1939) en schoonzus Marie-Anne Slager-Christiaanse (1949) schilderen stillevens, portretten en hun omgeving in Valbonne (Frankrijk) als lid van de internationale schildersclub Le Hangar aldaar.

Willeke Slager: Feike op strand Noordwijk

Marie-Anne Slager: Bord met granaatappels