29 september 2017

Gemeente Oisterwijk schenkt het belangrijke schilderij Onze Lieve Vrouw aan Museum Slager

Het College van B&W van de gemeente Oisterwijk heeft onder leiding van burgemeester Hans Janssen een groot cadeau aan stichting Museum Slager overgedragen. Het cadeau is het belangrijke schilderij ‘Onze Lieve Vrouw’, een 120 jaar oud werk van P.M. (Petrus Marinus) Slager. Namens het bestuur heeft de voorzitter van het museum, Peter Berlijn, tijdens een ceremoniële bijeenkomst onder hartelijke dankzegging het unieke en prachtige cadeau in ontvangst genomen.

Het grote schilderij stelt niet de Onze Lieve Vrouw van ’s-Hertogenbosch voor, maar de moeder van Christus. De ‘Maria’ is afgebeeld met het Christuskind op haar schoot en geportretteerd in de Sint Jan. Het werk, daterend uit 1897, is gemaakt door de Bossche kunstenaar P.M. (Petrus Marinus) Slager, de stamvader van de acht leden tellende Slagersfamilie. Dat gaf Hans Bosmans, bestuurslid van de stichting Museum Slager, aan de delegatie uit Oisterwijk ter toelichting.

Het cadeau heeft na de overdracht aan het museum een prominente plaats gekregen in de Bossche zaal, met verder werken van Bossche stadsgezichten van onder meer Piet jr. en Frans Slager, de twee zonen van Petrus Marinus.

Nieuwe expositie ‘Slagers herontdekt’

Het bestuur van het museum heeft na het officiële gedeelte het gezelschap uit Oisterwijk rondgeleid over de nieuwe expositie ‘Slagers herontdekt’ met werken van speciaal uit het depot gehaalde, niet vaak tentoongestelde werken van de drie generaties Slager. Bosmans: ‘Dit is de eerste keer dat alle Slagers op een expositie zijn verenigd die gewijd is puur aan de familie Slager’. Ook werken van enkele haar stads- en tijdgenoten zijn tentoongesteld. De nieuwe inrichting van Museum Slager blijft tot eind 2020 te bewonderen.

Ter gelegenheid van de herinrichting is het museum volledig opgeknapt. Alle schilderijen in het museumdepot zijn in de voorbije maanden opnieuw bestudeerd en waar nodig gerestaureerd.

Het museum verwierf naast de Onze Lieve Vrouw van P.M. Slager enkele andere aanwinsten en bruiklenen. Met de mooie, nieuwe opstelling laat het museum de rijke collectie van de acht schilders van de familie Slager in zijn volle glorie zien.

Museum Slager blijft met de nieuwe opstelling van zijn rijke collectie een inspirerende culturele toplocatie in de Brabantse hoofdstad.