18 februari 2016

Opening nieuwe expositie: Kopie versus Autonomie

Driedelig kunstproject over de Bossche kunstschilder, kopiist, restaurator en fotograaf Arnold van de Laar (1886-1974)

Arnold van de Laar, De kruisdraging (1927)Kunstschilder Arnold van de Laar (Den Bosch 1886 – Vught 1974) was gedurende zijn leven bekend om zijn kopieën naar oude meesters en als restaurator van schilderijen. Van 1913 tot de Tweede Wereldoorlog kopieerde hij veel schilderijen van grote meesters in musea als het Rijksmuseum en het Louvre. Van zijn vrije werk is nooit eerder een tentoonstelling gehouden. Tot nu, want op 21 februari 2016 opent in Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch de tentoonstelling Kopie versus Autonomie.

In de tentoonstelling staan de indrukwekkende kopieën centraal die Arnold van de Laar schilderde naar werken van meesters zoals Jeroen Bosch, Rembrandt en Van Dijck. Van de Laars kopieën geven inzicht in de functies van kopieën in de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast roepen kopieën interessante vragen op over de betekenis van authenticiteit en originaliteit in de kunst.

De kopieën gaan in de tentoonstelling een verrassende confrontatie aan met Van de Laars vrije werk. Het vrije werk van de kunstenaar, geschilderd in de stijl van de Haagse School, bestaat uit Bossche stadsgezichten, Brabantse landschappen, portretten en stillevens. De tentoonstelling laat ook fotografisch werk van de kunstenaar zien dat wordt gekenmerkt door directe op naturalistische wijze uitgevoerde portretten. Zijn authentieke en vooruitstrevende blik in zijn fotografie was opvallend.

Kopie - banner

Knipoog naar Jeroen Bosch
Een topstuk in de tentoonstelling vormt Van de Laars kopie naar De Kruisdraging van Jeroen Bosch. Het is een bruikleen van het Noordbrabants Museum. Het originele werk hangt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In 1927 kreeg Van de Laar de prestigieuze opdracht om ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van het Provinciaal Noordbrabants Genootschap (nu Noordbrabants Museum) in het museum in Gent een kopie van De Kruisdraging te schilderen zodat de Bosschenaren en de bezoekers van de stad in het museum kennis konden maken met het werk van Jeroen waarvan in Den Bosch geen echte schilderijen zijn achtergebleven. Onlangs werd bekend gemaakt dat het Jheronimus Bosch Research and Conservation Project dit werk heeft afgeschreven als een echte Bosch en dit werk dus niet te zien is op de grote Bosch tentoonstelling in Den Bosch. In Museum Slager is De Kruisdraging wel te zien!

Op de tentoonstelling zal ook hedendaagse fotografie te zien zijn. Deze foto’s van hedendaags kunstenaar Marijn Bax geven een eigentijdse reflectie op de betekenis van authenticiteit en originaliteit. Deze kunstfoto’s verbinden het werk van Arnold van de Laar met zijn voormalige woonhuis en atelier en plaatsen het in een hedendaagse context.

Museum Slager vormt voor deze expositie een prachtig podium want Van de Laar was op de Bossche Academie leerling van Petrus Marinus Slager en Piet Slager Jr.

Meer informatie over de tentoonstelling en het driedelig kunstproject Kopie