Image
Top
Menu
16 december 2018

Expositie Jean Thomassen


Evenementgegevens

 • Datum:
 • Kosten: Standaard toegangsprijzen
 • Locatie: Museum Slager
 • Categorieën:
 • Zoekwoorden:

 • 28 x Rembrandt

  Van 13 augustus tot en met 13 oktober is in Museum Slager een unieke expositie te zien van de werken van Jean Thomassen. In 2016, het jaar van Jeroen Bosch, trok het drieluik Last Judgement Day van Jean Thomassen zeer veel aandacht. Zoveel dat het bestuur van Museum Slager besloot om een grote overzichtstentoonstelling te organiseren. Dat is een unieke gebeurtenis, want sinds eerdere museumtentoonstellingen in Museum het Markiezenhof (1995) en het Westfries Museum in Hoorn (2000 en 2001) was dat niet meer mogelijk. Een kleine groep verzamelaars bezit bijna al zijn werk en een groot gedeelte is in het buitenland. Museum Slager wist de belangrijkste stukken naar Den Bosch te halen en het is waarschijnlijk de enige en laatste keer dat men deze werken tezamen kan bewonderen.
  Thomassen werd geboren in Den Haag (1949). Hij had een eenzame jeugd, kreeg als kind kanker en lag een half jaar in een ziekenhuis. Buitenspelen was lange tijd taboe. In 1959 nam zijn moeder hem mee naar het Haagse Mauritshuis en hij scheen door de bliksem getroffen bij het zien van de werken van 17de -eeuwse fijnschilders. Dat wilde hij ook kunnen, zo schilderen, maar dan wel zijn eigen wereld. Na zijn schooltijd bleek niemand geïnteresseerd in realistische kunst en diende alles abstract te zijn. De bekende, voormalige ballerina, filmster en actrice Ine Veen herkende in 1973 als eerste zijn unieke talent. Zij stelde Jean Thomassen in de gelegenheid zich maar eens te gaan bewijzen. Aan haar vooruitziende blik is het te danken dat hij nu de voornaamste exponent is van het absurde realisme, met kunstwerken die met vele internationale prijzen werden bekroond. In Nederland zijn ze zelden te zien. Vanaf augustus dus wel. In Museum Slager!

  De opening van deze expositie is op zondag 11 augustus om 16. 00 uur. De opening zal worden verricht door Henk van der Meyden.

  Medusa Van Veen

  Ine Veen

  Hieronder een video van YouTube onder de titel “The absurd world of Jean Thomassen”

  Er is ook een heel informatief interview geweest met Jean Thomassen op de radio. Klik hier om deze radio-uitzending te beluisteren.

  DutchEnglish