Image
Top
Menu
25 november 2019

Lezing Birgitte Mommers “Breitner vs Israels”


Evenementgegevens

 • Datum:
 • Kosten: € 10,- (voor vrienden en vrijwilligers van het museum: € 7,50)
 • Locatie: Museum Slager
 • Categorieën:

 • George Hendrik Breitner, De waspit, ca. 1893, Kunstmuseum Den Haag

  Dit voorjaar kunt u in het Kunstmuseum in Den Haag genieten van twee van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van het einde van de 19e eeuw: George Hendrik Breitner en Isaac Israëls. Zij staan wel bekend als de Amsterdamse impressionisten. Gedurende hun carrière bewoog hun relatie zich voortdurend tussen vriendschap en rivaliteit. Door de kunstenaars naast elkaar te presenteren blijkt de wisselwerking tussen beiden en het effect dat deze had op hun kunstenaarschap.

  Dat Breitner en Israëls met elkaar in contact kwamen, was onontkoombaar: beiden genoten hun opleiding in Den Haag en legden zich daarna toe op militaire thema’s. Ze bewogen zich kortom in dezelfde kunstkringen. Al snel stak echter bij Breitner jaloezie de kop op toen hij merkte hoe de 8 jaar jongere Israëls, zoon van de vermaarde schilder Jozef Israëls, succesvol zijn entree maakte in de Haagse kunstwereld. Israëls wilde zijn eigen pad volgen en vertrok naar Amsterdam, waar kort daarna ook Breitner arriveerde. Hier ontwikkelde de oudere kunstenaar zich tot een getalenteerde en gewilde schilder van het leven in de stad. Israëls daarentegen bleef zoekend, maar de invloed van Breitner is evident in zijn stijl. In zijn brieven bekende hij heimelijk dat het werk van zijn collega-schilder hem zowel inspireerde als intimideerde.

  Tijdens deze lezing maakt u uitvoerig kennis met Breitner en Israëls; zowel professioneel als persoonlijk. U zult leren hoe zij van elkaar verschilden en welke overeenkomsten zij hadden op het gebied van stijl en werkwijze. Ook ontdekt u meer over hun relatie, en hoe de wisselwerking tussen beide kunstenaars hen tot grote hoogte stuwde. Stapt u met ons in de kunstwereld van de 19e eeuw?  De lezing wordt gegeven door Birgitte Mommers, Kunsthistorica van Art en Leisure uit Amsterdam en kost € 10,00 pp, Vrienden en vrijwilligers van het museum betalen € 7,50 pp. Aanmelden verplicht op secretariaat@museumslager.com of via onderstaand formulier. U kunt ook zo komen maar vol = vol.

  Reserveringsformulier

  Boekingen zijn niet meer beschikbaar voor dit evenement.

  DutchEnglish