21 december 2018

Lezing “Caravagisten” n.a.v. de expositie in Centraal Museum Utrecht

Op maandag 11 februari 2019 geeft drs. Brigitte Mommers van Art and Leisure uit Amsterdam een lezing over de Caravagisten n.a.v. de expositie in Centraal Museum Utrecht. Zie voor een toelichting hieronder.

De kosten bedragen € 12,50 p.p. inclusief een pauzeconsumptie. Vrienden en vrijwilligers van Museum Slager ontvangen 10% korting op deze prijs.

Aanmelden
Aanmelden kan middels onderstaand reserveringsformulier.  Uw plaats(en) worden dan gereserveerd en uw toegangskaarten liggen klaar bij de balie van het museum vanaf een half uur voor aanvang van de lezing.

Toelichting
Het Centraal Museum in Utrecht heeft deze winter een tentoonstelling die u niet mag missen: Utrecht, Caravaggio en Europa. Centraal staat de internationale invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio. In de tentoonstelling zijn meer dan 60 bruiklenen te bewonderen, uit verschillende toonaangevende collecties. Veel van deze werken zijn niet eerder in Nederland te zien geweest.  De eerste 4 weken is bovendien Caravaggio’s “Graflegging van Christus” uit de Pinacoteca Vaticana te zien, vanaf 15 januari gevolgd door zijn “Medusa” uit een Italiaanse particuliere collectie. Om te zorgen dat u goed voorbereid naar de tentoonstelling gaat, organiseert Art & Leisure, in samenwerking met Museum Slager, deze tentoonstellingslezing.

Caravaggio was al tijdens zijn turbulente leven een beroemdheid, ook buiten Italië. Dit leidde tot een hele stoet kunstenaars die rond 1600 naar Rome reisde om inspiratie te putten uit zijn vernieuwende schilderijen. Ze werden aangetrokken door zijn realistische stijl, zijn gevoel voor drama en het beroemde licht-donker. Deze groep schilders staat bekend als caravaggisten.

De schilders kwamen onder andere uit Italië, Spanje, Frankrijk en de Nederlanden. In de tentoonstelling gaat uiteraard veel aandacht uit naar de Utrechtse caravaggisten: Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. Hun werk wordt getoond naast dat van schilders uit andere Europese landen, die dezelfde inspiratiebron en thematiek hanteerden. Door de vergelijking wordt duidelijk hoe de uitwerking van het caravaggisme per land kan verschillen.

Tijden deze lezing ontmoet u de schilders die in de voetsporen van Caravaggio traden. Reis met hen mee naar Rome en ontdek de aantrekkingskracht van de grote meester. U leert de kenmerken van het internationale caravaggisme, en de nationale verschillen herkennen.

Gaat u deze avond met ons mee naar de Eeuwige Stad?

Reserveringsformulier

Ticket Prijs Aantal
Gewenste aantal plaatsen €0,00 Uitverkocht

Dit is een anti-spam vraag