Image
Top
Menu
30 juli 2019

Lezing “Leven in de Gouden Eeuw- een andere kijk op topstukken uit de 17e eeuw”


Evenementgegevens

 • Datum:
 • Kosten: € 10,00 pp incl pauze consumptie. Vrienden en vrijwilligers van het museum betalen € 7,50
 • Locatie: Museum Slager
 • Categorieën:
 • Zoekwoorden: , ,

 • Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1660, Amsterdam, Rijksmuseum

  Het kan u bijna niet ontgaan zijn: dit jaar staat in het teken van “Rembrandt & de Gouden Eeuw”. Een uitgelezen moment om u bekend te maken met een andere kant van de 17e eeuw. Die periode wordt vaak besproken in termen van VOC, de Tachtigjarige oorlog, en de grote schilders. De tradities en het dagelijks leven van de mensen blijven echter vaak onderbelicht. Door te kijken naar de schilderijen uit die tijd, van onder meer Rembrandt, Vermeer en Hals, krijgen we veel inzichten over dit onderwerp. Tijdens deze lezing neemt Art & Leisure u, in samenwerking met Museum Slager, mee op een tijdreis naar het leven in de Gouden Eeuw.

  Traditioneel is er in de geschiedenis en kunstgeschiedenis veel aandacht voor de Gouden Eeuw, die met recht een van de belangrijkste periodes van onze vaderlandse geschiedenis is. De nadruk ligt dan echter vooral op de grote gebeurtenissen: de belangrijke machthebbers die zich lieten portretteren, de veld- en zeeslagen die uitgevochten werden, en de ontdekkingen. Maar hoe zag het dagelijks leven van de 17e-eeuwer eruit?

  Schilderijen en andere (kunst-)voorwerpen bieden een mooi inzicht in de manier van leven van die tijd, zowel van de rijke bovenlaag, als de lagere klassen. Prachtige portretten kunnen ons inzichten bieden in de mode en stijl, maar ook in het gezinsleven. Terwijl andere genres, zoals stillevens of genrestukken, ons iets kunnen vertellen over de eetgewoontes van mensen, of hun vrijetijdsbesteding. De topstukken uit de 17e eeuw geven u kortom een fascinerend kijkje in het dagelijks leven van de mensen.

  Heeft u altijd willen weten wat Vermeers “Melkmeisje” aan het bereiden is? Of hoe de mensen in de 17e eeuw hun ‘Prinsjesdag’ vierden? Bent u benieuwd hoe men toen een huishouden runde? U hoort het deze ochtend aan de hand van topstukken uit diverse nationale en internationale collecties.  Schrijf u dus nu nog in voor deze verrassende lezing voor een andere kijk op de Gouden Eeuw.

  De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op dinsdag 24 september 2019 van 09.30 tot 11.00 uur in de Bossche zaal van het museum, Choorstraat 8 te Den Bosch.

  Aanmelden voor de lezing via onderstaand formulier of telefonisch naar 073-6133216 of per mail naar secretariaat@museumslager.com.

  DutchEnglish