25 november 2019

Lezing “In the Picture” door Birgitte Mommers

• Kosten: € 10,- (voor vrienden en vrijwilligers van het museum: € 7,50)
  • Locatie: Museum Slager

• Dinsdagochtend 17 maart aanstaande verzorgt Birgitte Mommers van 9.30 tot 11.30 uur haar volgende lezing over een tentoonstelling die elders in Nederland te zien is en veel aandacht en bezoekers trekt. Dit keer staat de expositie “In the Picture” centraal. Deze expositie is tot en met 24 mei te zien in het Van Gogh Museum Amsterdam.

Vincent van Gogh. Zelfportret met verbonden oor. Januari 1889. London. The Courtauld Gallery

Wat vertelt een kunstenaarsportret ons over de geportretteerde? Dat onderzoekt het Van Gogh Museum in Amsterdam dit voorjaar in de tentoonstelling “In the picture”. Daarvoor zijn 75 prachtige zelfportretten en portretten van kunstenaarsvrienden uit de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw bij elkaar gebracht, van onder anderen Gustave Courbet, Edvard Munch, Paul Cézanne en Thérèse Schwartze. De zelfportretten van Vincent van Gogh vormen uiteraard de rode draad van deze intrigerende tentoonstelling.

In de 19e eeuw groeit de populariteit van het portret in de schilderkunst. Vooral het kunstenaarsportret neemt een hoge vlucht, in het bijzonder onder invloed van de groeiende interesse in de kunstenaar als creatief genie. Tegen deze achtergrond kon een zelfportret, of een portret van een bevriende collega, zeer bijdragen aan zijn of haar imago. Dat is zeker ook het geval bij de vele zelfportretten van Vincent van Gogh. Ons beeld van hem, zoals dat in films en series over zijn leven naar voren komt, is grotendeels bepaald door de wereldberoemde zelfportretten. Zij zijn, naast een enkele foto, ons enige visuele houvast.

Waarom portretteerde een kunstenaar zichzelf of zijn kunstenaarsvrienden, en waar ligt dan de grens tussen fictie en realiteit? Kan een dergelijk portret ons dichterbij de zielenroerselen van de kunstenaar brengen? Birgitte Mommers geeft in haar lezing antwoord op deze en vele andere vragen, terwijl u geniet van de mooiste en meest interessante schilderijen uit de tentoonstelling.

Reserveringsformulier

Dit evenement is uitverkocht.