Image
Top
Menu
16 september 2021

Lezing over Aelbert Cuyp en zijn invloed op de Britse kunst


Evenementgegevens

 • Datum:
 • Kosten: € 10,- Vrienden van Museum Slager hebben gratis toegang.
 • Locatie: Museum Slager
 • Categorieën:

 • Met haar organisatie Art & Leisure wil kunsthistorica Brigitte Mommers op een ontspannen manier helpen om de kennis over kunst te vergroten en zo bezoeken aan exposities of musea extra bijzonder te maken. Brigitte Mommers heeft in de afgelopen jaren in Museum Slager verschillende lezingen verzorgd. Vanwege de coronamaatregelen lag dit een tijd stop. Maar nu kan het weer.

  Haar lezing op 10 november aanstaande is meteen bijzonder, want: Aelbert Cuyp is weer thuis! De werken van de Dordtse schilder zijn vooral te vinden in Groot-Brittannië, maar dit najaar zijn bijna 30 van zijn schilderijen te bewonderen in het Dordrechts museum. Ook toont deze tentoonstelling de invloed van Cuyps werk op dat van zijn Engelse collega’s, zoals Gainsborough, Constable en Turner.

  Bij leven kan Aelbert Cuyp het beste omschreven worden als een lokale kunstenaar, die vooral bekend is geworden met zijn landschappen en stadsgezichten. Inspiratie daarvoor vond hij vooral in Dordrecht en omstreken. Cuyps schilderijen werden toen vooral gekocht door vooraanstaande families uit zijn geboortestad.

  Dat veranderde zo’n 50 jaar na zijn dood. Engelse verzamelaars raakten zeer gecharmeerd door zijn zonovergoten landschappen. Er ontstond een ware run op zijn  schilderijen. Met als gevolg dat rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. Door hun aanwezigheid in Britse collecties konden zijn schilderijen invloed uitoefenen op de grootste Engelse landschapsschilders, onder wie Thomas Gainsborough, John Constable en William Turner. Zij zijn, samen met Cuyp, de hoofdrolspelers van deze tentoonstelling en in de lezing.

  In de lezing maakt u kennis met Aelbert Cuyp en volgt u zijn ontwikkeling als schilder. Geheel in lijn met de tentoonstelling ziet u bovendien hoe zijn werk van invloed was op de verschillende Britse schilders. Geniet van het verhaal van Cuyp en zijn Britse navolgers aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling.

  Bijwonen van de lezing kost  €10,-. pp. Vrienden van Museum Slager gratis. Opgeven i.v.m. coronamaatregelen verplicht via secretariaat@museumslager.com, maar bij voorkeur met het reserveringsformulier hieronder. Vol=vol.

  Reserveringsformulier

  Ticket Prijs Aantal
  Plaats(en) €0,00 Uitverkocht

  Dit is een anti-spam vraag

  Door het reserveren van een of meer plaatsen geeft u ons toestemming de door u ingevulde gegevens te registreren. Binnen een week na afloop van deze activiteit worden uw gegevens bij ons verwijderd.

  DutchEnglish