15 december 2018

Lezing “Hein Bergé icoon van ons erfgoed” door Ton Graus in Museum Slager

• Kosten:
  • Zoekwoorden: ,

• Op maandag 25 maart heeft Ton Graus een lezing gegeven over de bekende Bosschenaar Hein Bergé met als passende titel: ‘Hein Bergé, icoon van ons erfgoed’. Door de grote belangstelling is besloten een extra lezing te verzorgen op vrijdagmorgen 5 april om 9:30 uur.
    Helaas is ook deze extra lezing helemaal volgeboekt. Aanmelden hiervoor is dus niet meer mogelijk.

Hein Bergé (1916-2010) is onlosmakelijk verbonden met de Bossche binnenstad en, door zijn huwelijk met Suze Slager, met Museum Slager. Hij verzette zich in de jaren zestig stevig tegen de toenmalige “cityplanning”, waarin het autoverkeer ruim baan kreeg en karakteristieke straten, oude volkswijken en tientallen monumentale panden zouden moeten wijken. Hein Bergé en zijn vaste compaan Jan van der Eerden organiseerden het verzet tegen deze plannen, wisten zo de ontwikkelingen te keren én ontwikkelden een visie op stadsontwikkeling die tot op de dag vandaag actueel is.

De aanleiding voor deze lezing is de ontsluiting van het omvangrijke archief van Hein Bergé. Ton Graus, socioloog, en onder meer actief als stadsgids en voormalig bestuurslid Monumentenzorg, heeft dit in opdracht van het Bossche Stadsarchief gedaan. Wie nu op zoek gaat naar informatie over Hein Bergé kan de index raadplegen en komt meteen op de juiste plek en bij de gewenste informatie.

Saskia van Eenbergen interviewde Ton Graus over zijn lezing en belangstelling voor Hein Bergé. Dit interview is op onze website te lezen bij de nieuwsberichten of klik hier.
    De lezing begint 5 april om 9:30 uur. De entreeprijs bedraagt €12,50 inclusief kopje koffie vooraf en pauze drankje. Vrienden van het museum krijgen 10% korting op deze prijs.

Door de grote belangstelling is ook deze extra lezing volgeboekt en is aanmelden voor deze lezing dus helaas niet meer mogelijk.