30 juli 2019

• Kosten: € 10,00 incl pauzeconsumptie. Vrienden van het museum betalen € 7,50
  • Locatie: Museum Slager

• Claude Monet, Blauweregen, 1917-20, Den Haag, Kunstmuseum

Meer dan 40 jaar lang verbeeldde Claude Monet zijn iconische tuin in Giverny in zijn schilderijen. Dit najaar toont het Kunstmuseum Den Haag een prachtige tentoonstelling met deze werken van de grote impressionist. Met een groot aantal internationale bruiklenen, vooral uit het Musée Marmottan Monet uit Parijs, en natuurlijk de prachtige Blauweregen uit eigen collectie, is dit een tentoonstelling die u dit najaar niet mag missen. Daarom organiseert Art & Leisure, in samenwerking met Museum Slager, deze lezing zodat u bij uw bezoek aan de expositie niets van alle moois mist.

Het was 1883 toen Claude Monet op zoek naar een nieuwe woning voor zijn grote gezin op het huis met tuin in Giverny stuitte. In de eerste periode, tot 1890, legde hij zich toe op het aanleggen van een bloementuin met een enorme kleurenpracht. Toen hij daarna uiteindelijk zijn huis kon kopen, stortte hij zich op het aanleggen van een tweede tuin, de zogenaamde watertuin. Daar maakte hij zijn beroemde waterlelievijver, die hij talloze keren als onderwerp van zijn late schilderijen nam.

In de serie van honderden werken die Monet in zijn tuin maakte tussen 1883 en zijn overlijden in 1926 liet hij de impressionistische weergave van het vluchtige moment steeds meer los. Daarvoor in de plaats streefde hij naar een tijdloze verbeelding van zijn tuin, waarvoor hij gebruik maakte van een meer expressieve vormentaal.

Tijdens deze lezing wandelt u aan de hand van zijn schilderijen door de tuin van Monet in Giverny. U ziet de waterlelies en zijn geliefde Japanse bruggetje. Ontdek hoe en waarom de serie van de waterlelies tot stand kwam, en hoe zijn stijl zich ontwikkelde in de 40 jaar dat hij in zijn tuin werkzaam was. Ook hoort u hoe zijn persoonlijke omstandigheden hun weerslag hadden op zijn schilderijen.

Deze lezing is ook een uitstekende voorbereiding op een excursie naar de betreffende expositie over Monet. Indien gewenst, kan men zich na afloop van de lezing daar voor aanmelden.

Komt u ook met ons genieten van een mooie ochtend in de tuinen van Monet in Giverny?

Aanmelden via onderstaand reserveringsformulier

Reserveringsformulier

Ticket Prijs Aantal
    Plaats(en) €0,00 Uitverkocht

Dit is een anti-spam vraag

Door het reserveren van een of meer plaatsen geeft u ons toestemming de door u ingevulde gegevens te registreren. Binnen een week na afloop van deze activiteit worden uw gegevens bij ons verwijderd.