16 december 2018

• Kosten: Standaard toegangsprijzen
  • Locatie: Museum Slager
  • Zoekwoorden: , ,

• Onder de codenaam ‘Alan’ begon op 22 oktober 1944 de operatie tot bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Onder commando van Generaal-Major R.K. Ross streed de 53rd Welsh Division tegen de Duitsers om ‘s-Hertogenbosch te bevrijden. Uiteindelijk lukte dit op 27 oktober. In 2019 is het dan ook 75 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch werd bevrijd door het 53rd Welsh Regiment.
    De Gemeente ’s-Hertogenbosch zal herdenken en vieren; en heeft hiervoor een meerdaags durend programma ’75 jaar Bevrijding ’s-Hertogenbosch’ opgesteld. De Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft Museum Slager gevraagd bij dit bevrijdingsprogramma een rol te vervullen op het gebied van het tentoonstellen van Welsh Art en het vertellen van de geschiedenis van de Royal Welsh (de bevrijders van ’s-Hertogenbosch).

Onder de titel Royal WELSH Art wordt een tweeledige tentoonstelling opgezet:

• de geschiedenis van de Royal Welsh, en
    • de kunsten uit Wales

De kunstenaars die die deel uit maken van de “kunsten uit Wales” zijn:

Jane Malvisi: Welsh ladies:keramieken beelden met traditionele kledij

Bert Evans: Kunstenaar (Wales) welke in zijn schilderijen zowel de symboliek als het leven in Wales terug laat komen.

Howard Jones: Kunstenaar (Wales) welke in zijn aquarellen de diverse landschappen van Wales toont.

Louise Collis: Kunstenares (Wales) welke middels haar schilderijen de diverse landschappen van Wales toont.

Fred Schley: Kunstenaar (Nederland) toont de landschappen van Wales vanuit een Bosch perspectief.

Barry Lewis: Kunstenaar (Wales) welke de symboliek van Wales toont middels sculpturen van recycled materiaal.

Elin Siân Blake:

Nicholas Evans:

De andere poot van deze bijzondere expositie wordt gevormd door

de Royal Welsh en de bevrijding van ‘s-Hertogenbosch

Drie zalen worden volledig besteed aan de Royal Welsh. Er wordt een sfeerkamer gerealiseerd welke een beeld zal geven van een officers mess van de Royal Welsh. Tevens zal er stil worden gestaan bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch; zal het verleden en het heden van het regiment worden verteld; en is de symboliek van Wales terug te vinden. Deze sfeer zal worden gecreëerd middels krantenartikelen, schilderijen, memorabilia, zilverwerk, uniformen, vaandels, en andere objecten. Allen worden in bruikleen gesteld door verschillende samenwerkingspartners:

• Firing Line Museum (Cardiff, Wales)
    • The Regimental Museum of the Royal Welsh (Brecon, Wales)
    • The Royal Welsh (RHQ: Cardiff, 1st Battalion: Tidworth, 3rd Battalion: Cardiff)
    • Het Nationaal Militair Museum (Soest, Nederland)
    • Diverse verzamelaars, nabestaanden welke memorabilia, krantenartikelen, beeldmateriaal, et cetera, in bruikleen hebben willen stellen.

Op vrijdag 25 oktober 2019 wordt deze expositie om 10:00 uur officieel geopend.