16 december 2018

• Locatie: Museum Slager
  • Zoekwoorden: , ,

• 75 jaar Vrijheid

Welk gevoel roept het woord ‘vrijheid’ bij ons op? Nagenoeg iedereen weet niet beter dan een heel leven vol vrijheid. We kiezen vrijuit, we leven vrijuit en we stippelen onze toekomst helemaal zelf uit. Anno 2019 zo normaal, maar in onze gemeente zijn nog inwoners die het vechten voor vrijheid hebben ondervonden. Gevechten waarbij burgers en militairen zijn omgekomen. Ook binnen onze grenzen.

Het is 75 jaar geleden dat ’s-Hertogenbosch werd bevrijd door de 53ste Welsh Divisie. Een strijd die zes dagen duurde. Onze bevrijders zijn we tot op de dag van vandaag dankbaar. Dankbaar voor hun inzet om ons land en onze gemeente te verlossen van bezetting, geweld en angst. We zijn eveneens dankbaar voor de vrede die in ons land nu al 75 jaar standhoudt. Daarin hebben we een prachtige, welvarende en dynamische stad opgebouwd. Een stad waar iedereen zichzelf mag en kan zijn.

In ons stadhuis zijn 146 namen van gesneuvelde Britse bevrijders in de ramen gekerfd. Je moet immers altijd door die namen blijven kijken naar de ontwikkeling van onze gemeente, want zij hebben de naoorlogse ontwikkeling in volle vrijheid mogelijk gemaakt. Die dankbaarheid willen we bij 75 jaar vrijheid tonen. Aan de nog enkele aanwezige bevrijders, hun families en onze goede relaties uit Groot-Brittannië (voornamelijk Wales). Maar we denken ook aan onze oudere inwoners; de oorlogsgeneratie. Zij hebben een oorlogsperiode moeten doorstaan die ieder mens doet huiveren. Ook aan hen denken we bij 75 jaar vrijheid.

Er is een breed programma gemaakt. In die 75 jaar is het nog nooit voorgekomen dat we dat met álle kernen gezamenlijk hebben gedaan. Dat is iets waar we allemaal trots op mogen zijn. Alle kernen in onze gemeente zijn al meer dan anderhalf jaar met vrijwilligers bezig om een mooi programma voor u neer te zetten. Geloof mij, daar zijn ze in geslaagd en van harte hoop ik dat u dat waardeert met een bezoekje aan verschillende onderdelen van dit brede en gevarieerde programma.

Ik wens u een memorabele week toe met waardige herdenkingen en prachtige vieringen.

Jack Mikkers,
    Burgemeester van ’s-Hertogenbosch

BERT EVANS; HIGH RESPECT

In Museum Slager staat het land van onze bevrijders centraal: Wales. Verbondenheid door historie en ook door kunst. De Rosmalense portret- en landschapsschilder Fred Schley toont u prachtige schilderijen van landschappen en kustlijnen van Wales, maar ook kunstenaars uit Wales tonen u driedimensionale kunst. Daarnaast krijgt u een beeld van de militaire geschiedenis van The Royal Welsh, specifiek met authentiek (dagblad)materiaal over hun inzet rond de bevrijding van ’s-Hertogenbosch.

De kunstenaars die die deel uit maken van de “kunsten uit Wales” zijn:

Jane Malvisi: Welsh ladies:keramieken beelden met traditionele kledij

Bert Evans: Kunstenaar (Wales) welke in zijn schilderijen zowel de symboliek als het leven in Wales terug laat komen.

Howard Jones: Kunstenaar (Wales) welke in zijn aquarellen de diverse landschappen van Wales toont.

Louise Collis: Kunstenares (Wales) welke middels haar schilderijen de diverse landschappen van Wales toont.

Barry Lewis: Kunstenaar (Wales) welke de symboliek van Wales toont middels sculpturen van recycled materiaal.

De andere poot van deze bijzondere expositie wordt gevormd door

de Royal Welsh en de bevrijding van ‘s-Hertogenbosch

Drie zalen worden volledig besteed aan de Royal Welsh. Er wordt een sfeerkamer gerealiseerd welke een beeld zal geven van een officers mess van de Royal Welsh. Tevens zal er stil worden gestaan bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch; zal het verleden en het heden van het regiment worden verteld; en is de symboliek van Wales terug te vinden. Deze sfeer zal worden gecreëerd middels krantenartikelen, schilderijen, memorabilia, zilverwerk, uniformen, vaandels, en andere objecten. Allen worden in bruikleen gesteld door verschillende samenwerkingspartners:

• Firing Line Museum (Cardiff, Wales)
    • The Regimental Museum of the Royal Welsh (Brecon, Wales)
    • The Royal Welsh (RHQ: Cardiff, 1st Battalion: Tidworth, 3rd Battalion: Cardiff)
    • Het Nationaal Militair Museum (Soest, Nederland)
    • Diverse verzamelaars, nabestaanden welke memorabilia, krantenartikelen, beeldmateriaal, et cetera, in bruikleen hebben willen stellen.

FRED SCHLEY; LANDSCHAPPEN WALES VANUIT EEN BOSCH PERSPECTIEF

Op vrijdag 25 oktober 2019 wordt deze expositie om 10:00 uur officieel geopend.

Het volledige programma van 75 jaar vrijheid is te vinden op https://www.denbosch.nl/nl/75-jaar-bevrijding