Image
Top
Menu
3 augustus 2021

Danielle Lemaire

Danielle Lemaire
(Prinsenbeek 1967)
www.daniellelemaire.nl

Opleiding: Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg. Afgestudeerd in 1990.

Multimedia kunstenaar
Maakt tekeningen, schilderijen, muziek; brengt op haar eigen label ‘inner landscapes’ boeken, audiowerken en posters uit, maakt films en tentoonstellingen.  Haar werk is persoonlijk. Haar tekeningen hebben een verhalend en spiritueel karakter. Haar onderwerpen gaan uit van de rijke geschiedenis van een uniek huis, landschap of persoon. In het werk worden schaduwen van menselijk leven tastbaar. In de muziek werkt ze vaak met kleine akoestische instrumenten, analoge keyboards en gevonden geluid en zingt ze over alledaagse plekken in de context van het universum. op onregelmatige basis werkt ze samen met Jan Van Dobbelsteen, als ‘JaDa’

Haar werk is  opgenomen in veel collecties.

Voor het project ‘Levende Meesters’ op het adres Gravenstraat 7 in Dordrecht onderzocht Danielle Lemaire de overblijfselen van het verleden die zich prijsgeven in de eeuwenoude vertrekken van het huis…..

Danielle Lemaire is een kunstenaar bij wie de notie van ‘het onmiddellijke weten’ die door Spinoza als een doorslaggevend element van kunstzinnige kwaliteit werd gedefinieerd, een meer dan gemiddelde betekenis aan haar werk verleent. Ze zoekt naar urgent onderling begrip waar ze ontvankelijkheid voor creëert door een wisselwerking met de mensen en hun omgeving aan te gaan die op volkomen vertrouwen is gebaseerd. Met de huidige bewoners van Gravenstraat 7 heeft ze die mentale staat in de loop van vele jaren opgebouwd. Als ze door het huis loopt zijn alle onderdelen ervan gevuld met wat zij er heeft beleefd en ondergaan met mensen die in haar gedachten rondwaren, min of meer dwalend in haar hersenspinsels. Ze hoort hun stemmen te midden van de geluiden van het huis, een muziek die zichzelf componeert.

In haar tekeningen en schilderijen laat Danielle Lemaire meestal iets weg, waardoor ze het als een verschijning bij de beschouwer oproept: je maakt je een voorstelling van wat er niet is geschilderd of getekend. Wat ze weglaat, doet zich voor. Een beproefd tafereel wat dat betreft in haar werk is een lege tafel met onbezette stoelen er omheen. Je denkt je meteen in wie daar kunnen zitten en wat ze ter tafel brengen. In de tekeningen die ze voor ‘Levende Meesters’ heeft gemaakt is die aanwezigheid in de afwezigheid der dingen, zoals in de ruimte van de lege trap, voelbaar als een klopgeest. Ze brengt alles zo in beeld dat je het goed kunt zien als het zich aan je wil voordoen. Je moet er ontvankelijk voor zijn, maar het is omnivalent.

Alex de Vries

 

 

 

DutchEnglish