7 april 2019

Van 14 april t/m 28 juli 2019

De verzameling
Frank & Gudule Willekens

Onze schilderijenverzameling is het gevolg van een ontdekkingsreis in de kunstwereld, na de ver- werving van een bloemenschilderij van Jan-Hein Kever, tijdens de jaarwisseling in 1989 bij kunst- handel Borzo toen nog in ’s-Hertogenbosch. Door de aanschaf van boeken, het bezoek aan galerieën, musea en veilinghuizen en de daaruit volgende vriendschappen met kunstenaars, galeriehouders en museummedewerkers neemt onze interesse in de schilderkunst toe. Aanvankelijk ligt het accent op schilders van de Larense en Haagse School. Onze belangstelling verlegt zich in de loop van de tijd, geboeid door de werken van Gerard en Cornelis van Spaendonck, in de richting van het bloemstilleven. Na 2000 raken we verder onder de indruk van de brede omvang van het Het Nederlandse Stilleven. Er worden fruit-, vanitas-, keuken-, banket-tabak en bedriegertjes stillevens aangekocht. Het post- moderne realisme en hyperrealisme worden niet overgeslagen. Vanaf de 17e eeuw, naar de Romantiek, van de nieuwe schilderkunst: het impressionisme, gevolgd door het kubisme, luminisme en Hollandse expressionisme belanden we bij de modernen als Cobra en later bij het postmodernisme, bij de magisch realisten, de neo- en hyperrealisten om maar iets te noemen. Onze zoektocht is nog niet beëindigd. De tentoon- stelling neemt de bezoeker mee op deze tocht tijdens welke volop kan worden genoten in de intieme en aangename sfeer van dit historische Bossche Stadsmuseum Slager.