Image
Top
Menu
3 augustus 2021

Fang Mij

Fang Mij
(Enschede 1990)
Kunst academie te ’s-Hertogenbosch (2010-2014)
Woont en werkt in den Bosch
Exposeerde in het Noord Brabants Museum
www.fangmij.nl.

In het werk van Fang Mij onderzoekt ze haar Chinese afkomst. Hierbij is een voelbaar spanningsveld aanwezig tussen het geboren zijn in het individualistische Nederland, terwijl haar familie uit China komt. Hun oorsprong  is een magisch klein dorpje, hoog in de bergen. Ze is geïnspireerd door de plaatselijke Chinese sjamanistische traditie waarvan ze rituelen heeft bijgewoond. Om verder te verdiepen in haar Chinese wortels heeft ze een studie Chinese geneeskunde (TCM) gevolgd. De verbondenheid met haar afkomst en oosterse filosofie is de inspiratiebron voor haar schilderijen en tekeningen.

Tijdens de lockdownperiode is Fang’s werkproces sterk vertraagd, waarin ze voor het eerst het schilderen combineert met kleurrijke geborduurde elementen. In een meditatieve vertraging weeft ze de droombeelden van een abstract Chinees berglandschap in draad en olieverf.

In haar tekeningen zijn kleurrijke weefsels en structuren te zien. Deze spelen zich zowel af op celniveau in het menselijk lichaam als in het mysterieuze heelal. De reeks kleine tekeningen zijn onderverdeeld in families, waarin ze bevraagt of werken altijd op zichzelf moeten staan. Vanuit de Chinese cultuur heeft ze meegekregen dat er grote kracht te vinden is in de verbondenheid van een familie, een functionerend geheel naast het individu.

DutchEnglish