Image
Top
Menu
3 augustus 2021

JCJvdheyden

JCJvdheyden (1928-2012)
Kunstschilder, fotograaf, graficus, collagekunstenaar, beeldhouwer en cineast.
Woonde en werkte in ’s-Hertogenbosch.
Zijn werk is geëxposeerd in- en  aangekocht door veel nationale en Internationale musea.

Hij studeerde van 1946 tot 1956 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Bij zijn overlijden zette het van Abbe Museum onderstaande tekst op haar web site:

……Het oeuvre van JCJ Vanderheyden gaat over waarneming en de reflectie op waarneming. Bij het waarnemen maak je keuzes en interpreteer je wat wordt waargenomen. Dit selectieproces is nodig om uit de veelheid aan informatie dingen te destilleren die van betekenis zijn.

Vanderheyden probeerde de complexiteit van de werkelijkheid in een eenvoudig beeld te vangen. Dit thema fascineerde hem al sinds de vroege jaren zestig. Tot 1966 gebeurde dat alleen in de vorm van schilderijen. Rond 1967 verloor hij, zoals zoveel kunstenaars in die jaren, zijn interesse voor de schilderkunst. Hij concentreerde zich op film, video, televisie en geluid. De ‘nieuwe media’ waarin tijd, licht en ruimte bij uitstek een rol spelen. Later combineerde hij deze media weer met het ambachtelijke schilderen en dat zou hij tot aan zijn dood blijven doen. Steeds vernieuwend en altijd op zoek naar de ultieme combinatie van elementen.

Zijn fascinatie voor de horizon begon ongeveer veertig jaar geleden. Vooral de macht van de lijn, die zichtbaar wordt door twee verschillende gekleurde vlakken tegen elkaar te plaatsen, betekende een intrigerend onderzoeksgebied. Via een eenvoudige lijn kon een rijkdom aan beelden worden opgeroepen. Afhankelijk van haar plaats in de compositie werd oneindigheid voelbaar gemaakt, een wankel evenwicht getoond of juist een volledig evenwichtig beeld geschapen. De horizon van Vanderheyden is bol, verticaal of schuin. Nooit recht. Het perspectief wisselt voortdurend, ook in de foto’s die hij vanuit het vliegtuigraampje maakte op zijn reizen naar India, Nepal, China en Japan. In zijn atelier in ’s-Hertogenbosch, haast naast de gotische St. Jan kathedraal gelegen, kwamen de werelden bij elkaar. Zijn atelier was het laboratorium en figureerde herhaaldelijk in zijn werk. Het is daarmee tot archetypisch symbool geworden voor de werk – en ‘denkkamer’ van de kunstenaar.

Zijn oeuvre is een groeiend universum, waarin kleinschaligheid en grootschaligheid, complexiteit en eenvoud samenvallen. Het heeft op velen van ons een onuitwisbare indruk achtergelaten. Niemand ziet een horizon nog als een rechte lijn. Ook een foto uit een vliegtuigraam zal nooit meer genomen worden zonder het beeld ervan op te roepen dat hij in talloze foto’s, zeefdrukken en schilderijen wist te pakken. Vanderheydens aandacht voor het grote en het kleine, het gewone en het buitengewone hebben een prachtig oeuvre opgeleverd, maar heeft ons vooral de ogen geopend voor de kracht van het geconcentreerde kijken naar de werkelijkheid.

 

 

DutchEnglish