19 maart 2021

Primair onderwijs

BINNENKORT BESCHIKBAAR:

Leskist Overgisteren – Groep 1 & 2

De vondst van een koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’, met als hoogtepunt een bezoek aan het museum. Kleuters ontdekken spelenderwijs ons museum dankzij de leskist Overgisteren voor groep 1 & 2.

Locatie:Museum Slager en op school
Duur:Twee à zes weken, naar keuze.  Museumbezoek 90 minuten.
Begeleiding:Twee medewerkers van het museum. Daarnaast zes ouders/grootouders die elk een groepje kinderen actief begeleiden. De juf of meester kan vrij rondlopen.
Kosten:Het lesmateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld. Voor een museumbezoek betaal je per leerling € 2,00.

Reservering kan via mail educatie@museumslager.com .

Leergebied

Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek en spel. Overgisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is.

Inhoud

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een lijstje en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een zinvolle en spannende ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’. Een leesrups, woordkaarten, kralenkaarten, stempelkaarten; allemaal over woorden die te maken hebben met het museum. Zo leren ze communiceren over (historische) voorwerpen waardoor hun woordenschat wordt uitgebreid. Daarnaast denken de leerlingen na over hun eigen geschiedenis en samen met de klas wordt een eigen museum gemaakt, van erfgoed van hun eigen familie.

Maar de koffer moet natuurlijk teruggebracht naar het museum! De museummedewerker is hem immers kwijt. Samen met de klas breng je de koffer weer terug. Wat is de museummedewerker blij de koffer weer terug te hebben! En nu jullie er toch zijn… wie wil het museum zien?

In het museum zullen er diverse activiteiten plaatsvinden, zoals;  een kunstwerk restaureren, vormen en kleuren zoeken in kunstwerken en meedoen met het schilderij.

Leerdoelen

• De leerling kan begrippen rondom erfgoed herkennen: vroeger, oud, nieuw, bewaren, bijzonder, voorzichtig, van jezelf, van iedereen.
  • De leerling kan met zijn/haar zintuigen eigenschappen van erfgoed onderzoeken en beschrijven.
  • De leerling kan onderdelen van het verhaal dat hoort bij het erfgoed navertellen of naspelen.
  • De leerling kan bij een eigen persoonlijk voorwerp aan een ander vertellen wat dit betekent voor zichzelf.
  • De leerling kan voorzichtig omgaan met erfgoed.
  • Klik hier voor meer informatie over de handleiding “Wijzer met erfgoededucatie”.

Tijdsbeslag

Twee tot zes weken, naar keuze van de leerkracht. Het project is leerstof vervangend. Het museumbezoek is een onderdeel van het lespakket. Het museumbezoek duurt 90 minuten; de leerlingen volgen tijdens dit bezoek een activiteitencircuit.

Lesmateriaal

Kant-en-klaar lespakket, bestaande uit:

• De koffer van een museummedewerker vol voorwerpen
  • Docentenhandleiding
  • Boeken en poppetjes voor de verteltafel
  • Kralenkaarten, leesrupsen, woordkaarten, stempelkaarten en woordplaten
  • Memoryspel
  • Werklessen voor in de hoeken
DutchEnglish