1 november 2018

Lezing National Trust, Hollandse meesters in Britse landhuizen in Museum Slager op 26 november 2018

Uitnodiging lezing: National Trust. Hollandse meesters in Britse landhuizen in Museum Slager, Choorstraat 8 Den Bosch, maandag 26 november 2018 , aanvang 20.00 uur.

Aelbert Cuyp (1620-1691), Gezicht op Dordrecht vanuit het noorden, c.1655, Doek, 68,6 x 193 cm., National Trust, Ascott House, Buckinghamshire – The Anthony de Rothschild Collection

Dit najaar toont het Mauritshuis weer een bijzondere tentoonstelling: “National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen”. Na een eerder samenwerkingsverband met de New Yorkse Frick Collection, is er nu een samenwerking met de Britse National Trust tot stand gekomen. Deze beheert landhuizen in Engeland, Wales en Noord-Ierland, en hun collecties. Dit resulteert in een prachtige selectie van 22 schilderijen van Hollandse meesters, afkomstig uit 12 landhuizen, die nu voor het eerst samen buiten het Verenigd Koninkrijk te zien zijn. Art & Leisure biedt u, in samenwerking met Museum Slager, een bijzondere lezing ter voorbereiding op uw bezoek aan deze unieke tentoonstelling.

De lezing vindt plaats op maandag 26 november 2018 om 20.00 uur in de Bossche zaal , Choorstraat 8, ‘s-Hertogenbosch. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden via secretariaat@museumslager.com. Toegang inclusief consumpties € 12.50 pp. Vrienden en vrijwilligers krijgen 10% korting.

Lange tijd kende het Verenigd Koninkrijk geen goede schilders van eigen bodem. Daarom werd al snel de blik gericht op kunstenaars uit de rest van Europa. Daarbij waren al tijdens de 17e eeuw schilderijen van Hollandse meesters bijzonder populair onder Britse verzamelaars. Zij gaven opdrachten voor schilderijen, die in de Republiek vervaardigd werden en vervolgens verscheept. Sommige werken werden echter geschilderd door Hollandse meesters die zich in Groot-Brittannië gevestigd hadden.

De liefde voor de Hollandse meesters bereikte een hoogtepunt in de 18e eeuw. En hoewel inmiddels ook goede Engelse schilders waren opgestaan, bleven Hollandse stillevens, landschappen, portretten en genrestukken een geliefde aanvulling op de collecties van menig Brits landhuis.

Tijdens deze lezing ontdekt u, aan de hand van de mooiste schilderijen uit de tentoonstelling,  waar de liefde van de Britten voor Hollandse meesters vandaan kwam. Ook hoort u meer over de collecties en de landhuizen waar de tentoongestelde schilderijen vandaan komen.

Bent u ook zo nieuwsgierig naar de privécollecties in Britse landhuizen, schrijf u dan in voor deze lezing.