Image
Top
Menu
4 augustus 2021

Susan Reijnders

Susan Reijnders
(Eersel, 1968)
1986-1990 academie St. Joost Breda
1990-1992 academie te ’s-Hertogenbosch
Specialiseerde zich in Chinese inktschildertechnieken (docent Zhou Jun (1955, Nijmegen)).
Exposeerde onder andere in Shenzhen China (Biënnale 2013 en 2016).
Haar werk is opgenomen in een aantal collecties.

 

Door het doorgronden van de natuur der dingen, kom ik dichter bij het leven zelf en raak ik het leven aan. Ik beleef het leven intenser door deze verdieping. Er is voor mij geen grotere bron van inspiratie dan de ongeremde groei in de natuur en haar altijd betoverende schoonheid: de uitlopende takken van de bomen, de wijnstok die enorme levensdrang uitstraalt, de krachtige vaste stam van de botanische plant, de oesters die in de zee drijven.  Ik word dus enorm gefascineerd en uitgedaagd door objecten in de natuur. Daarin neem ik elementen waar die voor mij de essentie van de natuur en, daarvan afgeleid, het leven voorstellen.

Ik ervaar door mijn wijze van werken veel respect voor de natuur en besef tevens hoe eenvoudig geluk kan zijn. Je hoeft maar naar buiten te lopen.

Dankzij de contrastwerking van rijk uitvloeiende inkt en vrijwel droge penseelstreken kan ik uitdrukking geven aan de contrasten tussen leven en dood, vitaliteit en ouderdom, opbloei en verdorring, volheid en verschraling, etc.

De techniek van inktschilderen op rijstpapier leent zich dan ook heel goed voor wat ik artistiek nastreef. Met het ‘zwart’ van de inkt, die rijk is door de vele nuanceverschillen in grijstonen, kan ik mij goed uitdrukken. Het papier heeft een grote absorberende werking, het direct wegvloeien van de inkt bij ook maar de geringste aanraking met het papier fascineert mij. Het onomkeerbare – elke aangebrachte streek is definitief en kan niet worden gecorrigeerd- vormt daarbij een bijzondere artistieke uitdaging.
Susan Reijnders

DOOR SUSAN REIJNDERS GEBRUIKTE MATERIALEN:
Inkt en aquarel & (homemade) caseïne verf op moerbeiboompapier.
De schilderijen zijn gedoubleerd op zuurvrij tekenpapier.

 

 

 

 

 

DutchEnglish