12 september 2018

Tentoonstellingslezing Leonardo da Vinci op 22 oktober 2018 in Museum Slager

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Studie van hoofd van een soldaat voor de Slag bij Anghiari. Collectie Szépművészeti Múzeum (“Museum voor Schone Kunsten”), Boedapest

Lezing:  Leonardo da Vinci in het Teylers Museum, Haarlem

Maandag 22 oktober 2018   tijd: 20.00 – 22.00 uur

In oktober opent de langverwachte tentoonstelling met tekeningen van Leonardo da Vinci in het Teylers Museum in Haarlem. Na succesvolle exposities gewijd aan de tekeningen van renaissancemeesters Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) is het nu de beurt aan hun tijdgenoot Leonardo da Vinci. Met fantastische bruiklenen uit de collecties van onder anderen H.M. Queen Elisabeth, het Louvre en de Albertina in Wenen vormt deze tentoonstelling de opmaat naar het Leonardo-jaar in 2019 waarin we zijn 500ste sterfdag gedenken. Dit is dé tentoonstelling die u dit najaar niet wil missen!  Daarom biedt Art & Leisure, in samenwerking met Museum Slager, u deze tentoonstellingslezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond

22 oktober 2018 van 20.00 tot 22.00 uur in de grote zaal  van het museum,

Choorstraat 8 te Den Bosch.

Prijs € 12,50 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@museumslager.com

Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Leonardo werd in zijn eigen tijd al geroemd om de vaardigheid om menselijke karakters en emoties overtuigend weer te geven. En hij was een van de eerste kunstenaars die  geïnteresseerd was in de relatie tussen innerlijke en uiterlijke kenmerken van de mens. Dat komt het beste naar voren in zijn fresco van het “Laatste Avondmaal” in Milaan. Daarin zocht hij de ideale uiterlijke weergave van de afzonderlijke apostelen op basis van hun karaktereigenschappen. Ook toont hij zijn talent voor het overtuigend weergeven van de verschillende reacties van de apostelen op de boodschap van Christus; sommigen zijn verbaasd, anderen geschokt.
Uiteraard kan het fresco niet reizen, maar het krijgt op een bijzondere manier een belangrijke plek in de tentoonstelling.
U krijgt inzicht in het leven en werk van Leonardo da Vinci, en u ontdekt de bijzonderheden van de tentoongestelde tekeningen. Met deze lezing kunt u goed voorbereid gaan genieten van een bezoek aan deze unieke tentoonstelling.

Over drs. Birgitte Mommers, kunsthistorica.
Na het afronden van haar studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam in 2005 is zij kunstgeschiedenisles gaan geven. Het allerbelangrijkste in het lesgeven vind zij, naast het overbrengen van kennis, dat ze toehoorders kan inspireren. Kunst is immers voor iedereen! Wat haar kenmerkt als docente? Een brede kennis en een gepassioneerde, aanstekelijke manier van vertellen over een kunstenaar of periode. Zij werkt al jaren voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de Vrije Academie, de Volksuniversiteit en de HOVO. Met haar eigen bedrijf Art & Leisure biedt zij momenteel lezingen aan en rondleidingen door musea  belangrijke tentoonstellingen.