Image
Top
Menu
4 augustus 2021

Toon Laurense

Toon Laurense
(Venray 1958)

Kunstacademie te Den Bosch(1984-1986)
Zijn werk is te zien in galeries en musea en is opgenomen in collecties van musea en bedrijven.
www.toonlaurense.nl

 

Het schilderij als innerlijk beeld

 

Toon Laurense (1958) is een schilder die het geheim van de verf eer aandoet.

Ieder schilderij dat hij maakt biedt opnieuw inzicht in waartoe de verbeelding met verf in staat is. Hij doet dat door in de verf te duiken en door de verf te omarmen, het is een directe wisselwerking met de materie: de mens en de verf.

Hij gebruikt zijn schilderijen om zo de afstand tot de wereld te overbruggen en om onze plek in het grote geheel te duiden. Er zijn schilderijen die eruitzien als sterrenstelsels of als satellietopnames van miljoenensteden waar de talloze kleurvlakjes de platte daken van gebouwen zouden kunnen zijn. Zowel die kosmische als architectonische referentie wordt weer ontkracht door de meer geologische en aardse bewegingen in het werk, de stromen verf die stollen, de reliëfs die over de doeken golven, de sliertige strepen die als atmosferische aanduidingen werken, de mathematische disharmonie van onnavolgbare systemen. Hij brengt alles samen tot een geschilderde eenheid van een gecontroleerde orde die zich tegelijkertijd voordoet als chaotische wanorde.

Het fundamentele van de schilderkunst is hier uitgegroeid tot een virtuositeit die varieert van feestelijk plezier tot  bedachtzame ernst, en altijd in opperste aandacht ervaren.

Het zijn schilderijen van een alomvattende zintuiglijkheid.

 

(fragment uit ‘het schilderij als innerlijk beeld’ door Alex de Vries)

 

 

 

 

DutchEnglish